Els articles publicats en aquest blog, són escrits i supervisats per Bàrbara Viader Vidal

dilluns, 14 de febrer del 2011

Com criar un fill sensorialment intel·ligent

(Resum del llibre Raising a Sensory Smart Child). Per Lindsey Biel, OTR / L i Nancy Pesko, amb pròleg de la Dra. Temple Grandin.

Aquest llibre pot ser considerat com el manual definitiu per ajudar als vostres fills amb dificultats de processament sensorial.
Què és el Processament sensorial?

Tots aprenem a través dels nostres sentits. El processament sensorial és la manera com nosaltres transformem la informació sensorial, des de dins del nostre propi cos i des de l’exterior, en missatges sobre els quals podem actuar. És temptador pensar que els sentits (tacte, vista, so, moviment, consciència corporal, sabor i olor) són canals separats d'informació, però no és així, sinó que treballen junts per donar-nos una imatge completa del món, i del lloc que hi ocupem nosaltres.

Ara els vostres sentits estan treballant tots alhora. Sentiu sons de fons i noteu la vostra roba, la cadira, i el terra sota els vostres peus. Resistiu la gravetat per estar asseguts. Veieu les lletres a la pantalla. Filtreu estímuls sensorials importants per poder donar sentit al que esteu llegint.

Però si de tant en tant perdeu la concentració perquè l'etiqueta de la vostra camisa us molesta, pot ser que tingueu un problema sensorial lleu. Si contínuament rellisqueu avall de la cadira, mireu cap a una altra banda quan sentiu un soroll, noteu com la vostra camisa us fa mal, o les paraules que esteu llegint vibren, podeu tenir un trastorn de processament sensorial, també conegut com a trastorn d'integració sensorial. Els problemes sensorials afecten a tot tipus de persones: des d’aquelles que tenen retards en el desenvolupament, trastorns de l'espectre autista i altres diagnòstics, fins aquells infants que tenen dificultats més lleus com problemes d'atenció i d'aprenentatge, dificultats conductuals i/o emocionals, descoordinació motriu...

Ara més que mai, el llibre
Raising A Sensory Smart Child (Criant un fill sensorialment intel·ligent) és el manual definitiu per entendre aquestes dificultats. Un llibre que us proporciona informació inestimable, consells, estratègies per la vida real i recursos —tant si ajudeu a un nadó, a un nen, a un adolescent, a un fill adult, o fins i tot per a vosaltres mateixos.

Elogis per
Raising a Sensory Smart Child (Criant un fill sensorialment intel·ligent)
“Un llibre molt complet, informatiu i pràctic per als pares. Els autors expliquen la integració sensorial i la disfunció d'integració sensorial d’una manera molt entenedora per als pares. Proporcionen exemples molt pràctics, exemples per ajudar el nen a casa, a l'escola, i en d’altres entorns. És una lectura obligada per a tots els pares que tenen fills amb problemes d'integració sensorial.”

—Larry B. Silver, MD, autor de
The Misunderstood Child (El nen incomprès)

“A la fi, aquí hi ha les idees i les respostes que els pares han estat cercant.”

—Temple Grandin, autor
de Thinking in Pictures (Pensant en fotos)

“Perquè mai la majoria de nosaltres experimenta res de la mateixa manera, el trastorn d'integració sensorial pot ser molt difícil d’entendre, o de reconèixer. Lindsey Biel i Nancy Pesko il·luminen els misteris del trastorn d'integració sensorial en termes clars i pràctics. Tant els pares com els professors, trobaran una riquesa de coneixement i assessorament per ajudar els nostres meravellosos  —encara que de vegades difícils— fills”.

—Patty Romanowski Bash, MSEd., director executiu, The David Center. Coautor de
The O.A.S.I.S. Guide to Asperger Syndrome . (L’O.A.S.I.S. Guia per a la Síndrome d'Asperger).

“Biel i Pesko combinen un enfocament professional i personal en la creació d'una guia de coneixements i suport per a pares. D'una manera molt llegible, donen informació complexa, i al mateix temps, proporcionen estratègies pràctiques que les famílies poden utilitzar.”

—Mary Sheedy Kurcinka, autora de
Raising Your Spirited Child (El niño tozudo)

—Revista
Adoptive Families
“Aquest és el millor llibre que corre per aquí, per explicar i tractar els símptomes de desordre de processament sensorial o de desordres de la modulació. A més, conté informació molt
actualitzada”.

Aquest llibre el podeu trobar actualment en anglès, i esperem que ben aviat pugui traduir-se a més llengües perquè arribi a d’altres països. Podeu trobar-ne més informació a la pàgina web: